kuleventiler

Kuleventiler er en av de mest brukte typene ventiler i dag. De brukes i alle bransjer for vann, luft, damp, kjemikalier, drivstoff eller gasser. Kuleventiler har nesten helt erstattet poppet ventiler som ble mye brukt i mange anvendelser tidligere. Hva kjennetegner dem? Hvorfor er de så populære? Hva er deres fordeler og ulemper?

Bygging av kuleventil

Den grunnleggende komponenten i en kuleventil er – som navnet antyder – en kule med et gjennomgående hull som er plassert i et tetningsbelagt ventilkropp. Kula blir rotert av en stamme, som også har sin egen tetning.

Industrielle generelle formål kuleventiler er vanligvis laget av messing, rustfritt stål og noen ganger jern. Støpejernsventilkropper brukes ofte i oppvarmingssystemer for overføring av vanndamp og vannfordeling. Kulene er laget av kromet messing eller rustfritt stål. Vanligvis består kuletetningene av PTFE (teflon) eller RTFE (teflon forsterket med fyllstoff, for eksempel glassfiber, som forbedrer ventilens trykk- og temperaturbestandighet). For applikasjoner som krever høyere temperaturmotstand, brukes PTFE-forsterket grafitt, rustfritt stål, PEEK, ren grafitt og til og med metalliske tetninger. På den annen side brukes POM- og PA-tetninger oftere i høytrykksventiler. Tetninger for ventilstammen består av NBR-gummi, viton, PTFE eller en kombinasjon av disse materialene. Ventilene kan ha skruforbindelser, flenser eller sveisekoblinger (BW – butt welding, SW – socket welding). Håndtaket for å åpne og lukke ventilen kan ha form av et håndtak eller en vingeformet spak (som ofte kalles en sommerfuglspak) og kan være laget av aluminium, karbonstål eller rustfritt stål, vanligvis dekket av et plastbelegg i en farge, for eksempel gul, som konvensjonelt indikerer ventiler for naturgass. Andre farger på håndtaket har ingen fast tilordning.

Kuleventiler - pålitelig enkelhet

Konstruksjon av kuleventil (her: lukket kuleventil)

Kulventiler, på grunn av påliteligheten og enkelheten i bruk, har bred anvendelse i husholdninger

Kulventiler, på grunn av påliteligheten og enkelheten i bruk, har bred anvendelse i husholdninger

Funksjoner av en kuleventil

Standardhåndventiler har egenskapene til avstengningsventiler. Til forskjell fra butterflyventiler, brukes de ikke til å regulere strømmen av medium med mindre de har en kule med et V-formet hull som gir en jevnere strømning og reduserer skade på kulesetet. En annen type kuleventiler er flerveisventiler (vanligvis tredelte og firedelte), som har flere tilkoblinger. Riktig boret kule (for tredelte ventiler i T- eller L-form) gir muligheten til å styre retningen av mediumstrømmen i installasjonen i flere konfigurasjoner, avhengig av posisjonen til kulen.

Normer for kuleventiler

For å sikre de høyeste sikkerhetsstandardene for produkter som brukes i industrielle installasjoner, bør de oppfylle spesifikke krav som er oppført i forskjellige normer og direktiver. Når det gjelder kuleventiler, er samsvar med Europaparlamentets og Rådets direktiv 2014/68/EU av 15. mai 2014 om harmonisering av medlemsstatenes lover om tilgjengeliggjøring på markedet av trykkutstyr, også kjent som trykkdirektivet, av avgjørende betydning. Hvis vannet som strømmer gjennom installasjonen skal være beregnet til forbruk, må elementene i installasjonen – inkludert ventiler – ha en passende hygienisk attest. I Polen er dette en attest fra det Nasjonale Instituttet for Folkehelse PZH – Statlig Forskningsinstitutt. Hvis ventilene skal brukes i en gassinstallasjon, må de oppfylle direktiv 2009/142/EF, som fastsetter regler for innføring og bruk av utstyr som brenner gass og deres tilbehør, samt standarden PN-EN 331: 2016-04 som fastsetter generelle krav og testmetoder for konstruksjon, funksjon og sikkerhet for kuleventiler beregnet for gassinstallasjoner i bygninger.

Fordeler med kuleventiler

Den viktigste fordelen med kuleventiler er deres enkle, men samtidig effektive konstruksjon. Disse ventilene er enkle å betjene – for å åpne eller stenge en manuell kuleventil, er det bare å vri spaken 90 grader (det er bare mulig å stille dem inn i lukket/åpen stilling). Dette oversettes til deres fordel over poppet ventiler i krisesituasjoner som krever øyeblikkelig stopp av vann-/gassstrøm. I tillegg – takket være sin enkle konstruksjon og materialenes holdbarhet – er kuleventiler robuste, tettsittende og nesten feilfrie. Eventuelle problemer kan skyldes produksjonsfeil, feil montering eller feil valg av produkt til applikasjonen. Dessverre kan en ødelagt kuleventil bare erstattes, noe som resulterer i driftsstans og ekstra kostnader. Derfor er det svært viktig å velge en riktig utført ventil av fullverdige materialer og å tilpasse den riktig til applikasjonen, inkludert å sikre at en gitt ventil har en diameter som passer til rørdiameteren i installasjonen, hvilke trykkområder den kan håndtere, og hvilke medier den er beregnet for. Det er imidlertid best å stole på en kvalifisert leverandør som Tubes International, som vil foreslå et produkt av høyeste kvalitet og passe det riktig til kundens installasjon, og dermed bidra til å forhindre tap knyttet til en ventilfeil. Firmaets tilbud av kuleventiler inkluderer ventiler for vann, gass og andre medier, treveisventiler, miniventiler, ventiler med drivmekanisme, sugventiler, flensventiler, Full Flow-overføringsventiler, hydrauliske ventiler og ventiler for applikasjoner som pneumatisk hamring.

Kuleventiler - pålitelig enkelhet

Utvalgte kuleventiler fra Tubes International sitt tilbud