Industriventiler
Industriventiler– generelle opplysninger
Industriventiler er mekanismer hvis formål er å stenge eller regulere strømmen i en installasjon. Avhengig av funksjon kan vi dele dem i stoppventiler (stengeventiler, for tett lukking av rørledningen), regulerings- og fordelingsventiler, tilbakeslagsventiler (beskytter mot endring av strømningsretningen), sikkerhetsventiler (beskytter installasjoner mot for stor økning av trykk). Industrielle ventiler er blant grunnleggende elementene i installasjoner og brukes i alle industriområder.
Industriventiler består av en hoveddel, en hunndel med en strømningsåpning og en bevegelig del som samarbeider med den og lukker strømmen (den kan være en plugg, en stempel, en kule, en port, en glider, en klaff, en nål) som aktiveres av ventilens kontrollmekanisme.
Avhengig av type brukes industriventiler til vann, luft, alle typer flytende og gassformige medier. Noen typer ventiler kan brukes til pulverformige eller halvflytende stoffer. Industriventilers arbeidstrykk er opptil flere dusin bar.
Ulike typer høytrykksventiler finnes i delen KRAFTHYDRAULIKK (HØYTRYKK) og i delen PRESISJONSKOBLINGER. Ventiler for pneumatikk og industriautomatikk finner du i delen PNEUMATIKK.
Produktliste:
Trenger du hjelp til å velge et produkt? Har du ikke funnet det riktige produktet?
FAQ – Industriventiler:
Industrielle ventiler kan deles inn i forskjellige kategorier, basert på deres funksjon, byggemateriale, eller konstruksjon. Når vi tar hensyn til funksjonen, kan vi dele industrielle ventiler inn i: avskjæringsventiler, reguleringsventiler og sikkerhetsventiler. Den mest vanlige inndelingen av industrielle ventiler basert på konstruksjon inkluderer: kuleventiler, skyveventiler, soppventiler, sommerfuglventiler, tilbakestrømningsventiler, membranventiler og sikkerhetsventiler. Blant hver av de ovennevnte gruppene kan vi skille ut ventiler basert på byggematerialet, delt inn i: rustfritt stål, messing, støpejern, stål, plast.
Det er viktig å huske at det nominelle trykket for ventilen, som oftest, refererer til romtemperatur (ca. +20°C). For industrielle ventiler er det ofte en sammenheng mellom arbeidstrykket og driftstemperaturen. Etter hvert som driftstemperaturen øker, reduseres det tillatte arbeidstrykket for ventilen.
For å bestemme den tillatte arbeidstrykkverdien, brukes tabeller eller diagrammer som viser forholdet mellom arbeidstrykket og driftstemperaturen.
For kuleventiler er PTFE det mest vanlige materialet for tetninger (høy kjemisk motstand), eller med fyllstoffer som glassfiber (forbedret slitasjebestandighet), grafit (motstand mot høye temperaturer), og til og med rustfritt stål (ventiler motstandsdyktig mot slitasje og høye temperaturer). Det finnes også PEEK-tetninger (høy styrke og temperaturbestandighet), og i ventiler for hydrauliske oljer brukes materialer som PA, eller POM. Spesialiserte kuleventiler har tetninger laget av ren grafit, eller helt metalliske. Konsentriske sommerfuglventiler og membranventiler kan ha elastomertetninger laget av NBR, EPDM, FKM, VMQ, samt plasttetninger laget av PTFE på en elastomerbase.
Dobbelt eksentriske sommerfuglventiler har ofte metalliske (laminerte) tetninger, eller metalliske tetninger i kombinasjon med PTFE+grafitt. I industrielle soppventiler og skyveventiler er ofte en metall-metall-tetning implementert, der ventilen (sopp, skyve) tettes på et metallsete. En slik forbindelse kan imidlertid ikke garantere 100% tetthet i ventilen.
Enkle industrielle sommerfuglventiler har en skive montert sentrisk. For mer krevende applikasjoner, eller større diametere, brukes “High Performance” sommerfuglventiler, som har en eksentrisk rotasjonsakse av skiven i forhold til ventilkroppen, samt en endring i flensoverflatenes geometri. Slike tiltak tillater reduksjon av det roterende øyeblikket som kreves for å overstyre ventilen.
En to-del ventil (med forlengede tilkoblinger) sveises direkte til installasjonen, og sørger for at ventilen ikke overopphetes (mulighet for skade på tetningen), som utføres ved å avkjøle ventilen under sveising.
En tredel ventil monteres først mellom tilkoblingene (skjøtesømmen), og tilkoblingene sveises etter demontering av kroppen med tetninger. Etter avkjøling av tilkoblingene, monteres ventilhuset, og sørger for at ballen er i lukket posisjon når kroppen skrues på tilkoblingene. Hele saken skrues med riktig dreiemoment for ventilen.
I tilfelle av sveisede ventiler er det viktig med aksial justering av begge tilkoblingene til installasjonen og passende forberedelse av endene deres, passende for sveisingsteknologi.
ATEX-direktivet 2014/34/EU (art. 2, §1) og ATEX-guiden (§38) angir at utstyr og enkle rørdeler, som blant annet: manuelle ventiler, tilbakestrømningsventiler, nettfilter, trykkreduksjonsventiler, sikkerhetsventiler, ikke faller inn under direktivets anvendelsesområde, fordi de ikke har “deres egen potensielle tennkilde”. Derfor krever de nevnte elementene ikke sertifisering for å kunne installeres i en eksplosjonsfare sone, men det kreves bruk av elementer med antistatisk beskyttelse.
Bare ventiler med en stasjon (elektrisk eller pneumatisk) er underlagt ATEX-direktivet.
Ventiler for naturgass i bygningsgassinstallasjoner bør være i samsvar med PN-EN 331-standarden. I Polen har vi vedtatt ventiler med maksimalt driftstrykk opp til 20 bar (betegnelse MOP5-20), noe som betyr at ventilen kan brukes for kontinuerlig drift under normale brukerforhold.
I oksygeninstallasjoner kan bare ventiler dedikert til denne applikasjonen brukes, som er avfettet på produksjonsstadiet og tilstrekkelig beskyttet av produsenten, inntil montert på installasjonen. Det er viktig at installasjonsprosessen også går med riktig renslighet, fordi smøremidler i en atmosfære av rent oksygen selvantennes.
For vanndamp brukes ventiler med tetninger som tåler høye temperaturer. I tilfelle kuleventiler, lages kuletetninger av PTFE med tilsetning av grafitt (opp til +260 ° C), eller PTFE forsterket med rustfritt stål (opp til +260 ° C). PEEK, som brukes til å lage forseglinger for kuleventiler opp til temperaturer på opptil +250 ° C, har også god motstand mot høye temperaturer. For høyere temperaturer brukes ren grafitt (opp til +500 ° C), eller metall (opp til +500 ° C) på tetninger.
Det beste valget for dampapplikasjoner er dedikerte soppventiler (stopp, stopp-kontroll, eller stopp-tilbake) og porter med høy ytelsesparametere (opp til +425 ° C) og relativt lav pris.
For slitende medier som grus, sand, sement, kalksteinmel, brukes ofte membranventiler (pneumatiske, mekaniske), eller sommerfuglventiler. I begge typer ventiler er typen elastomer som brukes på ermet eller hylsen viktig. Naturlig gummi, SBR, eller HNBR har økt slitestyrke.