Større fleksibilitet
Hydraulikkslanger med en minimum bøyeradius som er mindre enn standarden.
Høyere trykkparametere
Hydraulikkslanger hvis maksimale arbeidstrykk er høyere enn kravene som er angitt i standardene. Dette øker muligheten for å bruke slangen mens sikkerhetsfaktoren opprettholdes uten behov for å endre diameteren (for eksempel til en mindre) eller endre dens type (for eksempel fra to-lags til en slange med spiralomviklinger).
Høyere temperaturparametere
Hydraulikkslanger har en bestemt temperaturområde de skal fungere i. For slanger med tekstilomviklinger (type 2TE, 3TE), tette stålwireomviklinger (1SC, 2SC, 1SN, 2SN), og for en viss gruppe slanger med spiralomviklinger (4SP, 4SH) er dette området fra -40°C til +100°C (kortvarig opp til 125°C). For slanger med spiralomviklinger og konstant trykk uavhengig av diameter (R12, R13, R15) er dette området fra -40°C til +121°C (kortvarig opp til 125°C). Det kan skje at driftstemperaturen i et hydraulikksystem er høyere enn for standard hydraulikkslanger. Å overskride anbefalt temperatur er uønsket – det fører til at gummi hardner, noe som begrenser slangens fleksibilitet, og forårsaker lekkasjer i slangen (såkalt «svetting») ved endene, der koblingene er. I slike tilfeller anbefales det å bruke slanger med et utvidet driftstemperaturområde.
Større slitestyrke
Gummihydraulikkslanger produsert i henhold til standardnormer har begrenset slitestyrke på det ytre laget. Slitestyrketester er i samsvar med standarden EN ISO 6945. Den definerer vekttap ved en gitt mengde sykluser og vertikal belastning (for eksempel for slanger av type 1SN og 2SN, ved en vertikal belastning (25±0,5 N) skal vekttapet etter 2 000 sykluser ikke overstige 0,5 g). For å øke slitestyrken til det ytre laget av slangen, anvender produsentene ytterligere belegg (for eksempel UHMWPE Ultra-high molecular weight PE – krysslenket polyetylen). I dette tilfellet er det også ikke nødvendig å bruke ytterligere beskyttelsesdeksler (for eksempel spiraler).
Lengre levetid
Levetiden til hydraulikkslanger under reelle driftsforhold avhenger av mange faktorer, hvorav de viktigste er:
Utmattingsstyrken til den fleksible slangen som utsettes for varierende internt trykk, bøying, samt endringer i indre og ytre temperatur, Motstand mot aldring (naturlig tap av slange materialets mekaniske egenskaper), Motstand mot ytre skader. Utmattingsstyrken til slangen kan testes med en hydraulisk test med pulserende trykk uten bøying eller med samtidig bøying. Testmetodene er beskrevet i standardene (ISO 6803, ISO 6802, ISO 8032). Den påkrevde motstanden mot pulserende trykk er definert som antall pulsasjonssykluser (trykkimpulser) slangen skal tåle, og er definert i standarden for hver slangetype. Trykkpulsasjoner er veldig raske (ca. 1Hz), testtrykket er fra 100% til 133% av maksimalt arbeidstrykk, og testtemperaturen er økt (100°C). Resultatene fra testene definerer ikke nøyaktig levetiden til slangen under reelle arbeidsforhold. De hjelper imidlertid med å sikre at slangen møter eller overgår standardkravene, samt sammenligne slanger fra forskjellige produsenter med hverandre.
Levetiden til hydraulikkslanger påvirkes av mange ytre og indre faktorer. Forutsatt at en gitt slange er riktig valgt med hensyn til arbeidsparametere (trykk, temperatur, medium, etc.), reiser det seg et spørsmål om hvor lenge slangen vil fungere. På dette stadiet av slangevalget kan vi bare basere oss på ytterligere informasjon levert av slangeprodusenten. I dette tilfellet kan slik informasjon være data relatert til utholdenhetstester (for eksempel mot pulserende trykk). Motstand mot pulserende trykk er definert som antall trykkimpulssykluser en slange skal tåle, testet i henhold til prosedyren definert i ISO 6803-standarden.
Kravene i EN853-standarden for 2SN-slangetypen er minimum 200 000 pulsasjonssykluser som slangen skal tåle ved et pulserende trykk på 133% av maksimalt arbeidstrykk.
Kravene i EN857-standarden for 4SH-slangetypen er minimum 400 000 pulsasjonssykluser som slangen skal tåle ved et pulserende trykk på 133% av maksimalt arbeidstrykk.