Slanger for næringsmidler
Slanger for næringsmidler – generelle opplysninger
Slanger til næringsmiddelindustrien er beregnet for kontakt med varer og halvfabrikata innen industrien. Derfor bør de ikke inneholde stoffer som er helseskadelige eller som forverrer smaken og kvaliteten på produktene som trenger inn i mediet. Det innvendige laget av slike slanger er laget av høykvalitets og ren gummi og plast som oppfyller kravene i EU- og FDA-regler. Disse reglene inkluderer krav til:
- materialer godkjent for bruk i kontakt med mat;
- tillatte nivåer av innhold eller migrasjon (penetrering) av tilsetningsstoffer til modellvæsker som simulerer bestemte typer mat;
- passende merking, for eksempel med et grafisk symbol (glass og gaffel);
Slanger for matstoffer skal kun brukes for produktene spesifisert i katalogen, for hvilke de oppfyller kravene iht. standardene.
Det gjelder egne nasjonale krav for drikkevannsslanger. Mange slanger for matstoffer, spesielt de som oppfyller de økte kravene, for eksempel i US Pharmacopoeia, kan brukes i kosmetikk- og farmasøytisk industri. Når du velgeren matslange, husk at i tillegg til flyten av matvarer, må slangen tilpasses en bestemt metode for rengjøring av installasjonen, for eksempel CIP (Cleaning in Place), og desinfeksjon, for eksempel SIP (Sterilization in Place).
Riktig valg og montering av koblinger er like viktig for å sikre hygiene. Mest brukt er AISI 316 rustfrie stålkoblinger med en passende bearbeidet innvendig overflate med lav ruhet (se gruppen: hygieniske rustfrie stålkoblinger i avsnittet INDUSTRITILBEHØR). Disse koblingene monteres på slangene ved hjelp av spiralbånd eller klemmer eller presses med spennhylser.
Slanger egnet for matvarer inngår også i gruppene universelle slanger, kjemikalieslanger, overføringsslanger (for løse matstoffer), avsugsslanger, metallslanger og PTFE-slanger, silikonslanger, slanger for peristaltiske pumper og TYGON®-slanger.
Produktliste:
Plastslanger for matvarer
Gummi slanger for matvarer
TPE slanger for matvarer
Slanger for matvarer som krever høyeste renslighet
Type produkter:
Slanger for drikkevann
Melkeslanger
Alkoholslanger
Ølslanger
Vinslanger
Juice og drikkeslanger
Fett- og oljeslanger
Trenger du hjelp til å velge produkt eller har du ikke funnet riktig produkt?
FAQ – Matvareslanger:
Det er flere standarder for matvareslanger. Kravene til slanger tillatt for bruk i Den europeiske union er inneholdt i lovbestemmelser:
- Forordning 1935/2004/EC
- Forordning 2023/2006/EC
- 10/2011/EU
- Andre standarder som ofte kreves av kunder inkluderer:
- FDA – Food and Drug Administration
- NSF – National Sanitation Foundation
- 3-A – 3-A Sanitary Standards
- BfR – Bundesinstitut für Risikobewertung
Drikkevann (dvs. vann beregnet for menneskelig konsum) er underlagt spesielle forskrifter. Drikkevann og dens overførings- og distribusjonsinstallasjoner (inkludert slangene som brukes til dette formålet) er underlagt generelle europeiske forskrifter (direktiv 98/83/EC) og spesifikke nasjonale forskrifter:
- PZH – National Institute of Public Health – National Institute of Hygiene
- KTW – Kunststoffe im Kontakt mit Trinkwasser
- DVGW – Deutsche Verein des Gas- und Wasserfaches
- WRAS – Water Regulations Advisory Scheme
- NSF-61 – NSF/ANSI Standard 61
Ikke hver matvareslange er egnet for alle typer mat. Hver matvare kan tildeles bestemte typer mat og simuleres under migrasjonstesting med en spesifikk simulator i henhold til den detaljerte tabellen i forordning 10/2011/EU (for eksempel: melk og 20-50% alkohol krever væske D1, eddik – væske B, iskrem – væske C, og sennep og oljeholdige og fete stoffer – væske A, B og D2). Derfor er det så viktig å velge riktig matvareslange, en syntetisk sammensetning for det spesifikke produktet som transporteres av slangen.
En plastslange for å være fleksibel inneholder et tilsetningsstoff kalt plastifiserere. Avhengig av formålet med slangen og dens samsvarsbehov med hensiktsmessige simulatorer (i henhold til forordning 10/2011/EU), er plastifiserere forskjellige. Noen stoffer som transporteres av slangen har evnen til å vaske ut visse plastifiserere. Som et resultat kan slangen bli stiv over tid. Dette skjer når utvalget av en slange fra en bred rekke av dem for et bestemt stoff ikke var korrekt. I tillegg til de ovennevnte grunnene (kjemiske) kan slanger bli stive over tid (alder) på grunn av fysiske faktorer som UV-stråling. Ikke alle slanger inneholder tilsetningsstoffer som forbedrer UV-motstanden.