Slanger for næringsmidler

Slanger for næringsmidler – generelle opplysninger
Slanger til næringsmiddelindustrien er beregnet for kontakt med varer og halvfabrikata innen industrien. Derfor bør de ikke inneholde stoffer som er helseskadelige eller som forverrer smaken og kvaliteten på produktene som trenger inn i mediet. Det innvendige laget av slike slanger er laget av høykvalitets og ren gummi og plast som oppfyller kravene i EU- og FDA-regler. Disse reglene inkluderer krav til:
- materialer godkjent for bruk i kontakt med mat;
- tillatte nivåer av innhold eller migrasjon (penetrering) av tilsetningsstoffer til modellvæsker som simulerer bestemte typer mat;
- passende merking, for eksempel med et grafisk symbol (glass og gaffel);
Slanger for matstoffer skal kun brukes for produktene spesifisert i katalogen, for hvilke de oppfyller kravene iht. standardene.
Det gjelder egne nasjonale krav for drikkevannsslanger. Mange slanger for matstoffer, spesielt de som oppfyller de økte kravene, for eksempel i US Pharmacopoeia, kan brukes i kosmetikk- og farmasøytisk industri. Når du velgeren matslange, husk at i tillegg til flyten av matvarer, må slangen tilpasses en bestemt metode for rengjøring av installasjonen, for eksempel CIP (Cleaning in Place), og desinfeksjon, for eksempel SIP (Sterilization in Place).
Riktig valg og montering av koblinger er like viktig for å sikre hygiene. Mest brukt er AISI 316 rustfrie stålkoblinger med en passende bearbeidet innvendig overflate med lav ruhet (se gruppen: hygieniske rustfrie stålkoblinger i avsnittet INDUSTRITILBEHØR). Disse koblingene monteres på slangene ved hjelp av spiralbånd eller klemmer eller presses med spennhylser.
Slanger egnet for matvarer inngår også i gruppene universelle slanger, kjemikalieslanger, overføringsslanger (for løse matstoffer), avsugsslanger, metallslanger og PTFE-slanger, silikonslanger, slanger for peristaltiske pumper og TYGON®-slanger.