Slanger for næringsmidler

Slanger og koblinger til kjøretøy

Slanger for næringsmidler – generelle opplysninger

Slanger til næringsmiddelindustrien er beregnet for kontakt med varer og halvfabrikata innen industrien. Derfor bør de ikke inneholde stoffer som er helseskadelige eller som forverrer smaken og kvaliteten på produktene som trenger inn i mediet. Det innvendige laget av slike slanger er laget av høykvalitets og ren gummi og plast som oppfyller kravene i EU- og FDA-regler. Disse reglene inkluderer krav til:

  • materialer godkjent for bruk i kontakt med mat;
  • tillatte nivåer av innhold eller migrasjon (penetrering) av tilsetningsstoffer til modellvæsker som simulerer bestemte typer mat;
  • passende merking, for eksempel med et grafisk symbol (glass og gaffel);

Slanger for matstoffer skal kun brukes for produktene spesifisert i katalogen, for hvilke de oppfyller kravene iht. standardene.
Det gjelder egne nasjonale krav for drikkevannsslanger. Mange slanger for matstoffer, spesielt de som oppfyller de økte kravene, for eksempel i US Pharmacopoeia, kan brukes i kosmetikk- og farmasøytisk industri. Når du velgeren matslange, husk at i tillegg til flyten av matvarer, må slangen tilpasses en bestemt metode for rengjøring av installasjonen, for eksempel CIP (Cleaning in Place), og desinfeksjon, for eksempel SIP (Sterilization in Place).

Riktig valg og montering av koblinger er like viktig for å sikre hygiene. Mest brukt er AISI 316 rustfrie stålkoblinger med en passende bearbeidet innvendig overflate med lav ruhet (se gruppen: hygieniske rustfrie stålkoblinger i avsnittet INDUSTRITILBEHØR). Disse koblingene monteres på slangene ved hjelp av spiralbånd eller klemmer eller presses med spennhylser.

Slanger egnet for matvarer inngår også i gruppene universelle slanger, kjemikalieslanger, overføringsslanger (for løse matstoffer), avsugsslanger, metallslanger og PTFE-slanger, silikonslanger, slanger for peristaltiske pumper og TYGON®-slanger.

Materialet i hver slange inneholder mange tilsetningsstoffer som sikrer egenskapene til råmaterialet og oppnår best mulige mekaniske og kjemiske egenskaper til den ferdige slangen, i tillegg til hovedkomponenten, nemlig passende elastomer (gummislanger) eller polymer (plastslanger). Disse er forskjellige typer nettverkssubstanser, myknere, fyllstoffer, stabilisatorer, antioksidanter, fargestoffer osv. Det kan også være forurensninger i de brukte råmaterialene.

Under bruk av slangen i prosessen med matproduksjon og -behandling, forblir materialet i det indre laget i direkte kontakt med matstoffet som strømmer gjennom slangen – fra begynnelsen av prosessen til slutten og rengjøring av slangen eller hele systemet. Som et resultat av denne kontakten, oppstår ekstraksjon (trekking ut) av tilsetninger fra gummiblandingen eller plastmaterialet og deres overgang (penetrering, migrasjon) til det flytende matstoffet, som fungerer som et løsningsmiddel. Mengden migrerte tilsetninger avhenger hovedsakelig av slangenmaterialets type, typen tilsetninger, kjemiske egenskaper til matstoffet som strømmer, tiden og temperaturen.

Tilsetninger i matstoffet kan være skadelige for helse, og i tillegg kan de endre organoleptiske egenskaper til produktet (f.eks. smak eller lukt). Derfor fokuserer kravene til materialer for kontakt med mat på:

  • tillatt innhold av bestemte tilsetninger – noen av dem er helt forbudt;
  • tillatt migrasjon av tilsetninger til modellvæsker som simulerer bestemte typer mat

✓ Ikke hver matvareslange er egnet for alle typer mat!
✓ Bruken av slangen skal være i samsvar med riktig sertifikat eller formålet anbefalt av produsenten
(for eksempel en slange for melk; en slange for vin, øl og fruktjuice; en slange for oljer og fett)!
✓ Ikke bare typen mat er viktig, men også konsentrasjon, kontaktid og temperatur!

Forskrift
1935/2004/EC
Materialer og gjenstander ment for kontakt med mat (FCM – Food Contact Materials) – generelle krav, riktig merking av produktet, mønster på samsvarserklæring og en liste over grupper av materialer og gjenstander som kan være underlagt detaljerte forskrifter. For alle slanger til matvarer
Forskrift
2023/2006/EC
God produksjonspraksis (GMP – Good Manufacturing Practice) for materialer og produkter i kontakt med mat – generelle retningslinjer for kvalitetssikring og -kontrollsystemer, dokumentasjon og regler for bruk av trykkfarger på siden av materialet eller produktet som ikke er i kontakt med mat.
Forskrift
10/2011/EU
Materialer og produkter av plast i kontakt med mat: generelle krav, liste over godkjente materialer og tilsetningsstoffer, testbetingelser og grenser for spesifikk (SML) og global migrasjon, liste over modellvæsker som etterligner mat for å teste migrasjon av tilsetningsstoffer og deres valg for en bestemt type mat, modell for samsvarserklæring. For slanger laget av plastmaterialer (uten gummi og silikon)
symbol modellvæske type matvare
A etanol 10 % Hydrofil mat* – vannholdige matvæsker og ikke-alkoholholdige drikker
B eddiksyre 3 % Hydrofil mat* som er sur (pH < 4,5)
C etanol 20 % Hydrofil mat* inneholdende opp til 20 % alkohol og med mer lipofil* karakter
D1 etanol 50 % żywność lipofilowa* zawierająca alkohol powyżej 20% oraz mleko i produkty mleczne, emulsje
D2 vegetabilsk olje żywność lipofilowa* – tłuszcze i oleje oraz żywność zawierająca wolne tłuszcze na powierzchni
E poly(2,6-difenyl-p-fenyleneoksid) żywność sucha

* – hydrofilowa – uwodniona, rozpuszczalna w wodzie; lipofilowa – rozpuszczalna w tłuszczach, olejach

Każda substancja spożywcza może być przypisana do określonych rodzajów żywności i imitowana podczas badania migracji określonym płynem modelowym wg szczegółowej tabeli zawartej w rozporządzeniu 10/2011/EU (przykładowo: mleko wymaga płynu D1, ocet – płynu B, lody – płynu C, a musztarda – płynu A, B i D2 – patrz następna strona).

KATALOG
Last ned

SALGNETTVERK
Kontakt oss

KONTAKTSKJEMA
Send henvendelse

Trenger du hjelp til å velge produkt eller har du ikke funnet riktig produkt?